• 0

Παλιές φωτογραφίες απο αγροτικές εργασίες στα Μεθανα

Παλιές φωτογραφίες απο αγροτικές εργασίες στα Μεθανα ,οι φωτογραφίες ειναι τραβηγμένες το 1972 στα περίχωρα του χωρίου Κυψέλη


  • 0

Τσιμεντένιο καράβι

Στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου Μπορείτε να δείτε το το Τσιμεντένιο καράβι  το οποίο είναι  Γερμανικό  πλοίο τσιμέντου τύπου KAISERτου Β’ Παγκοσμίου πολέμου και έχει μετατραπεί σε τσιμεντένια αποβάθρα, και ουσιαστικά αποτελεί τον λιμενοβραχίονα του λιμανιού.

Με το ξέσπασμα του 2ου παγκοσμίου πολέμου η έλλειψη μεταλλευμάτων δημιούργησε την ανάγκη για κατασκευή  πλοίων απο τσιμέντο. οι Γερμανοί τα χρησιμοποιούσαν ως πλοία ανεφοδιασμού σε ολόκληρη την Μεσόγειο χτίζοντας δεκάδες εξ αυτών.


  • 0

Παραλία του Βαρεβγα

Στην νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου των Μεθάνων και λίγο μετά το σπηλαίο Μεθάνων   βρίσκεται η  παραλία του Βαρεβγα  . Η παραλία συνδυάζει γαλαζοπράσινα, καθαρά νερά, υπέροχη άμμο, βότσαλα και ένα κατάφυτο, καταπράσινο,  τοπίο. Στην παραλία του Βαρεβγα Μπορείτε να απολαύσετε κολύμπι, ηλιοθεραπεία,τον καφέ η το πότο σας απο το Beach bar Perla Negra  που λειτουργεί στην παράλια

Η παραλία Είναι εξοπλισμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες,


  • 1

Γεωθερμία στα Μέθανα

Category : Μέθανα

Γεωθερμία ειναι η θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ως γεωθερμία ορίζεται η εκμετάλλευση της ενέργειας από το εσωτερικό της γης από όπου με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας επιτρέπεται η μεταφορά θερμότητας από και προς το έδαφος για παραγωγή ψύξης, θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης για οικιακές αλλά και ευρύτερης κλίμακας εφαρμογές.

Η γεωθερμική έρευνα στην περιοχή των Μεθανων άρχισε το 1975 με την αναγνωριστική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με την ιταλική ENEL, το ΙΓΜΕ και ξένους ειδικούς. Επίσης η ΔΕΗ κατασκεύασε έντεκα (11) γεωτρήσεις θερμοβαθμίδας βάθους 60-150 m, επτά (7) επί της Χερσονήσου των Μεθάνων και άλλες τέσσερις (4) στην ευρύτερη περιοχή Πόρου – Γαλατά. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θερμοβαθμίδας (εικόνα) απέδειξαν τη μη ύπαρξη γεωθερμικού ενδιαφέροντος εκτός της Χερσονήσου των Μεθάνων. Ακολούθησε η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ως άνω μελετών και ερευνών από το ΙΓΜΕ με τη βοήθεια Συμβούλου της ΕΟΚ.Ακόμη, το 1992 έγινε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ειδική γεωφυσική έρευνα (μαγνητοτελλουρικές διασκοπήσεις) επί της Χερσονήσου των Μεθάνων.

methana-geothermia

Από όλες τις παραπάνω ερευνητικές εργασίες και μελέτες προέκυψε τελικά ότι η Χερσόνησος των Μεθάνων αποτελεί ελπιδοφόρο περιοχή από γεωθερμική άποψη και για το λόγο αυτό η ΔΕΗ αποφάσισε να προχωρήσει στη συστηματική έρευνά της με στόχο τον εντοπισμό και την αξιοποίηση γεωθερμικού δυναμικού για ηλεκτροπαραγωγή (στην περίπτωση που αυτό εντοπιστεί). Η παραγόμενη, σε μια τέτοια περίπτωση, ηλεκτρική ενέργεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο (Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα, Ε.Δ.Σ.) μέσω Αίγινας ή Μεθάνων ανάλογα με τη θέση της Μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.

 

 


  • 0

Αγίος Κωνσταντίνος οικισμός Μυκηναϊκής Εποχής

Στον λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, λιγο εξω απο τα Μεθανα έχει ανακαλυφθεί προϊστορικός οικισμός Μυκηναϊκής Εποχής (14ος και 13ος αι. π.Χ.). Τα ευρήματα προσφέρουν πολλά νέα και σημαντικότατα στοιχεία για την γνώση της τέχνης και της θρησκείας της Μυκηναϊκής περιόδου.

“Read More”


  • 0

Ιαματικές πηγές των Μεθάνων

Category : Μέθανα

Οι ιαματικές πηγές των Μεθάνων είναι φημισμένες από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε ρευματικά και δερματικά προβλήματα., για τις ευεργετικές ιδιότητες τους στην υγεία και τον καλλωπισμό και ήταν γνωστές από τους αρχαίους χρόνους ενώ μερικές χρησιμοποιούνταν και τότε.

“Read More”


  • 0

Θολωτοί Τάφοι Μαγούλας

Στη Μεγάλη Μαγούλα Γαλατά ανακαλύφθηκαν το 1997 τρεις θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι σε ένα μικρό λόφο στην ακτή του όρμου Πώγωνα (σημερινό Βίδι). Οι τάφοι βρίσκονται στο δυτικό άκρο της. Ο παλιότερος (16ου αι. π.Χ.) σχηματίζει εσωτερικά έναν κύκλο με διάμετρο 5 μ. και έχει μεγαλιθική είσοδο χωρίς τον χαρακτηριστικό δρόμο των θολωτών μυκηναϊκών τάφων. Ο δεύτερος είναι μικρότερος (3,80 μ.) και ο τρίτος είναι πολύ μεγάλος (11 μ.).

“Read More”


  • 0

Ιερό του Ιππολύτου

Το Ιερό του Ιππολύτου ήταν ένα συγκρότημα ιερών και άλλων κτιρίων και χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. με αρχές του 3ου αι. π.Χ. Καταλαμβάνει έκταση 4.000 τ.μ. Ο ναός ήταν περίπτερος, διαστάσεων 32×31μ. περίπου, με πρόναο και οπισθόδομο. Σήμερα σώζεται μόνον κατά τα πώρινα θεμέλιά του. Θεωρείται ότι υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον σεισμό που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη των Μεθάνων μέσα του 3ου αιώνα π.Χ. Αξιόλογο είναι επίσης μεγάλο οικοδόμημα του 4ου-3ου αι. π.Χ. που αποδίδεται σε εστιατόριο του ιερού. Πρόκειται για μεγάλη αίθουσα με 3 δωρικούς κίονες, βάσεις κλινών και τραπεζών, καθώς και 8 εστίες κατασκευασμένες με πλάκες που χρησίμευαν στο μαγειρείο του εστιατορίου.

“Read More”


  • 0

Το Κάστρο Κοκκινιάς

Το Κάστρο Κοκκινιάς Πρόκειται για οχυρωμένο οικισμό που είναι όμως άγνωστος, ανεξερεύνητος και παραμελημένος. Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι κτίστηκε μάλλον επί Φραγκοκρατίας τον 13ο ή, το πολύ, τον 14ο αιώνα.

“Read More”


  • 0

Ακρόπολη Αρχαίας Τροιζήνας

Το κάστρο του Δαμαλα  κτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης της Τροιζήνας.Η αρχαία Τροιζήνα ήταν αρχαιότατη πόλη και συνδέεται με τον ήρωα Θησέα. Εκεί λατρευόταν ο γιος του, ο ήρωας Ιππόλυτος. Προς τιμή του είχε χτιστεί λαμπρό ιερό και Ασκληπιείο, ερείπια των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα.

“Read More”